داغ ترین استان در رنکینگ تورم

به گزارش وبلاگ مرکزی، ارزیابی داده های مرکز آمار از درصد تغییرات شاخص قیمت کالا و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در سه ماه فروردین، اردیبهشت و خرداد بیانگر رتبه نخست استان یزد در تورم نقطه ای است و همین موجب شده تا دلایل مختلف برای تکرار این رتبه در چهارمین استان صنعتی و دومین استان معدنی اعلام گردد.

داغ ترین استان در رنکینگ تورم

به گزارش دنیای اقتصاد، محاسبات صورت گرفته حاکی از آن است که تورم در استان یزد در فروردین حدود 72 درصد ثبت شده و با 4/ 16 واحد درصد اختلاف از میانگین کل کشوری، رکورددار تورم نقطه به نقطه نسبت به ماه مشابه سال قبل در بین 31 استان بوده است.

به عبارتی می توان گفت که خانوارهای یزدی در اولین ماه سال جاری حدود 72 درصد بیشتر از ماه مشابه سال قبل برای خرید یک مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه نموده اند.

آنالیز نرخ تورم هم بیانگر این است که در اردیبهشت 1402 استان تهران با نرخ تورم 4/ 44 درصد پایین ترین و استان یزد با 1/ 59 درصد رکورددار بالاترین نرخ تورم بوده اند.

بعلاوه گزارش دوم تیرماه 1402 مرکز آمار ایران حاکی از پیشتازی استان های یزد، چهارمحال و بختیاری و لرستان با نرخ 8/ 58، 2/ 57 و 1/ 57 درصد در نرخ تورم سالانه کالا ها و خدمات مصرفی در خردادماه است.

در این خصوص دلایل مختلفی بیان می گردد، عده ای معتقدند که رشد بالای قیمت مسکن، علت اصلی بالا رفتن جایگاه یزد در این رده بندی هاست اما عده ای هم بر عنصر مهاجرپذیری این استان به ویژه ورود بالای مهاجران غیرایرانی تاکید دارند؛ ولی به هر جهت، هر دو علت اعلام شده رابطه ای معکوس بر یکدیگر دارند به نحوی که با وجود مهاجران جویای کار، متقاضیان مسکن افزایش می یابد و به نوعی سوءاستفاده از این فرصت برای دلالان حوزه مسکن و بعضی صاحبخانه ها در بالابردن نرخ اجاره بها نیز رشد خواهد یافت.

در این زمینه استاندار یزد، مسکن را یکی از مولفه های مهم در ارزیابی تورم استان ها با تاثیرگذاری حدود 36 درصدی دانسته و می گوید : یزد یکی از استان های مهاجرپذیر کشور است که این موجب افزایش تقاضا در بازار مسکن و در نتیجه افزایش قیمت زمین و مسکن و تاثیر آن بر افزایش تورم در بعضی مقاطع زمانی شده است.

مهران فاطمی با بیان اینکه تامین زمین مهم ترین موضوع در طرح نهضت ملی مسکن است، اظهار کرد: سیاست کلی دولت بر استفاده از زمین های بلااستفاده و مناسب درون شهری به منظور احداث طرح های نهضت ملی مسکن و نیز حذف قیمت زمین از ساخت آنها برای متقاضیان واجد شرایط است.

وی علت عدم انتخاب اراضی نهضت ملی مسکن در حریم شهرها را هزینه های سرسام آور تامین زیرساخت ها در آن منطقه ها و مسائل مربوط به توسعه بی رویه شهرها بیان کرد.

در همین باره سرپرست دفتر هماهنگی امور مالی استانداری یزد هم می گوید: آمارهای اعلام شده در خصوص تورم و گرانی در یزد به علت اختلاف معنادار اجاره بهای مسکن به ویژه در فروردین و اردیبهشت سال جاری بوده است.

محمدرضا پاکدل اضافه کرد: اینکه اخیرا اعلام شده یزد بین استان های گران کشور قرار گرفته درست نیست و فقط در دو شاخص اجاره بهای مسکن بعلاوه در بعضی کالاهای گروه کالایی اول با تفاوت قیمت نسبت به بقیه کشور روبرو بوده ایم.

وی با اشاره به اینکه تورم و گرانی دو مقوله جداگانه هستند، گفت: شاخص تورم در 12 گروه کالایی محاسبه می گردد و استان یزد فقط در دو مورد از این شاخص ها با بقیه کشور متفاوت و بالاتر بوده، از این رو نرخ تورم در دیگر موارد از سایر نقاط کشور پایین تر است. نتایج یک پژوهش تازه در ارتباط با تحولات جابه جایی های جمعیتی در اثر مهاجرت های داخلی در کشور با عنوان روند پژوهی مهاجرت داخلی در ایران طی30 سال اخیر درباره تغییرات موثر بر ساختار جمعیتی کشور در بازه زمانی بین سال های 1365 تا 1395 بیانگر این است که استان های سمنان، البرز، یزد، قم و تهران، به ترتیب، به عنوان استان های با بالاترین نرخ مثبت مهاجرت خالص بوده اند. استان هایی که بر اساس آخرین آمارهای رسمی، اندازه مهاجرپذیری در آنها از مهاجرفرستی آنها بیشتر بوده است. یعنی تعداد افرادی که از سایر استان ها به آنها مهاجرت نموده اند بیشتر از تعداد افرادی بوده است که از این استان ها به سایر منطقه ها مهاجرت نموده اند.

در این گزارش بعلاوه 19 استان کشور به عنوان استان های با نرخ خالص مهاجرفرستی معرفی شده اند و استان های لرستان، کرمانشاه، چهارمحال وبختیاری، سیستان و بلوچستان و خوزستان بیشترین اندازه مهاجرت خالص منفی را داشته اند. بر اساس این گزارش، مهاجرت به یک محرک اصلی جابه جایی جمعیت بین استان ها و منطقه ها شهری تبدیل شده است.

در نتیجه، این جابه جایی ها، به عنوان عاملی برای شکل گیری تقاضای نو به منظور خرید و اجاره مسکن در کنار تقاضای ناشی از ازدواج های نو یا تقاضای ناشی از طلاق و...، یکی از مهم ترین عوامل تحولات بازار زمین و مسکن هستند.

از نتایج این گزارش می توان استنباط کرد که یکی از عوامل تاثیرگذار در افزایش نرخ مسکن و تاثیر آن در رشد تورم نقطه ای و تداوم رتبه برتر جایگاه استان یزد در این بخش، مهاجرت روزافزون نیروی جویای کار به این استان امن و صنعتی است. در این گزارش از تبعات این مهاجرت های گسترده، افزایش جمعیت در کلان شهرها، افزایش اندازه آلودگی های این منطقه ها، توسعه حاشیه نشینی، افزایش قیمت مسکن و زمین نیز از مهم ترین پیامدهای تغییرات الگوهای مهاجرتی در کشور یاد شده است.

داده های دنیای اقتصاد با استناد به آمارهای رسمی نشان می دهد، در حالی که در دهه 80، تورم مسکن در پنج استان نخست مهاجرپذیر از میانگین تورم کشوری واحدهای مسکونی کمتر بوده است اما در دوره اخیر، تورم ملکی در این استان ها از میانگین تورم مسکن کشوری سبقت گرفته است. در سال 1387 میانگین تورم مسکن در کشور 10 درصد بوده است که همه این استان ها تورم کمتری را در بازار ملک نسبت به نرخ کشوری تورم ملکی داشته اند. اما در سال 1400، در حالی که میانه تورم کشوری مسکن به 25 درصد رسیده است، تورم مسکن در همه این استان ها با فاصله قابل توجه بیش از این اندازه بوده است.

این آمارها نشان دهنده اثر مهاجرت به این استان ها به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل افزایش رشد قیمت مسکن ناشی از افزایش تقاضای ملکی است. در این زمینه یک استاد دانشگاه یزد هم گفت: از ابتدای سال جاری کوشش های خوبی در راستای کنترل تورم استان که رتبه بالایی در کشور دارد صورت گرفته است. عباس علوی راد اضافه کرد: یک گروه از گروه های دوازده گانه تورم استان یزد را بالا می برد که این گروه، گروه مسکن است. وی ادامه داد: استان یزد در شاخص قیمت اجاره مسکن خیلی فراتر از میانگین کشور است و چون این شاخص، وزن بالایی در ساخت تورم دارد به همین علت تورم این استان به شکل قابل توجهی از میانگین کشوری بالاتر رفته است.

عضو انجمن اقتصاددانان ایران اظهار داشت: در بحث اجاره مسکن با اقداماتی که اکنون در استان صورت می گیرد به ویژه شناسایی گروه هایی که روی تورم فشار می آورد، فکر می کنم این موضوع می تواند در جریان گذر زمان و تا نیمه های سال آرام آرام بهبود بخشیده گردد.

منبع: فرارو

به "داغ ترین استان در رنکینگ تورم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "داغ ترین استان در رنکینگ تورم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید