شامپو یا صابون؛ کدام برای شستن مو بهتر است؟

به گزارش وبلاگ مرکزی، صابون خاصیت تمیز کنندگی بالایی دارد، ولی برای شستشو مو ها مناسب نیست چرا که فرمولاسیون آن برای پاکسازی پوست طراحی شده است.

شامپو یا صابون؛ کدام برای شستن مو بهتر است؟

شستن مو با صابون بهتر است یا شامپو؟ چرا شستن مو با صابون باعث بی حالتی و کدر شدن مو ها می گردد؟ در ادامه درباره فواید و مضرات شستن مو ها با صابون صحبت میکنیم.

صابون یکی از قدیمی ترین مواد شوینده در دنیا است که در گذر زمان فراوری آن دستخوش تغییرات زیادی شده است. صابون ها در دو نوع آرایشی و غیر آرایشی فراوری می شوند. صابون های آرایشی برای شستشو و پاک کردن آلودگی از دست و صورت استفاده می گردد.

صابون ها دو بخش آب دوست و آب گریز دارند و تقریبا همه چربی ها و روغن ها که در آب نامحلول هستند را می تواند به عنوان آب گریز تقسیم بندی کرد. با بیانی ساده می توان گفت که بخش آب گریز صابون قابل حل در آلودگی ها است و بخش آب دوست صابون بعد از حل شدن آلودگی ها، آن ها را می پوشاند به همین خاطر زمانی که دست را با صابون می شوییم مواد موجود در صابون چربی و روغن و آلودگی های سطحی پوست را در خود حل می نماید و سپس با فشار آب این آلودگی ها از سطح پوست پاک می شوند.

صابون می تواند همین اثر را هنگام شستشوی مو ها و پوست سر داشته باشد، در ادامه این مطلب به تاثیر شستن مو ها با صابون اشاره می کنیم و این که بهتر است برای شستشوی مو ها از صابون استفاده گردد یا شامپو بیشتر صحبت خواهیم کرد.

مقایسه شستن مو با صابون و شامپو

مو ها نسبت به پوست آلودگی کمتری جذب می نمایند و هرگز خیلی کثیف نمی شوند و به شستشوی کمتری نسبت به پوست احتیاج دارند، ولی معمولا اغلب افراد به خصوص آن هایی که مو های چرب دارند این واقعیت را قبول نمی نماید. براساس یک آمار غیر رسمی همه افراد موهایشان را بیشتر از حد احتیاج می شویند که باعث می گردد مو ها دچار آسیب شده و چربی پوست سر به شدت کم گردد. صابون ها قبل از شامپو فراوری شدند و قدمت استفاده بیشتری دارند، ولی امروزه شامپو جایگزین صابون برای شستشوی مو ها شده است.

یکی از دلایل استقبال عمومی از شامپو این است که باعث رسوب ناخالصی های آب روی مو ها نشده و در نتیجه مو ها خشک و کدر به نظر نمی رسند و از سوی دیگر کف بیشتری ایجاد می نماید که به لحاظ روانی تصور پاکیزگی بیشتر به مصرف نماینده می دهد. واقعیت این است که برای شستن موها، آب به تنهایی کافی است و احتیاجی به کف فراوان و چنگ زدن مو ها ندارید.

اغلب افراد به اشتباه تصور می نمایند استفاده بیشتر از صابون یا شامپو باعث تمیزتر شدن و درخشان تر شدن مو ها می گردد، ولی نتیجه همواره برعکس است و منجر به خشکی و شنمایندگی مو ها می گردد.

صابون فرمولی قلیایی دارد و PH آن بین 9 - 10 است که برای از بین بردن آلودگی روی پوست های چرب عالی است چرا که پوشش اسید پوست چرب می تواند به سرعت خودش را بازسازی کند، ولی برای پوست های خشک توصیه می گردد از صابون های ملایم تر با PH کمتر حدود 5.5 استفاده گردد.

PH مو هم مثل پوست اسیدی و بین 4.5 - 5.5 است، پوشش اسیدی پوست و مو از رشد باکتری ها و قارچ ها جلوگیری می نماید، مو ها بعد شستشو با صابون نمی توانند پوشش اسیدی خود را بازسازی نمایند و حالتی خشک و کدر و فوق العاده وز پیدا می نمایند. صابون در دمای اتاق جامد است و بنابراین تعداد مواد افزودنی به آن به شدت کاهش پیدا می نماید، ولی شامپو مایع است و می تواند انواع ویتامین، کراتین، نرم نماینده، اسانس های گیاهی و تقویت نماینده را به آن اضافه نمود.

آسیب های شستن مو با صابون

چربی پوست سر در مجاورت آلودگی های محیطی، محل مناسبی برای رشد باکتری ها و قارچ ها در پوست سر است و در صورت عدم شستشوی منظم پوست سر با تجمع پوست های مرده، عفونت های پوستی و ریزش مو ها روبرو خواهید شد.

صابون خاصیت تمیز نمایندگی بالایی دارد، ولی برای شستشو مو ها مناسب نیست چرا که فرمولاسیون آن برای پاکسازی پوست طراحی شده است. صابون دارای PH قلیایی بسیار بالا است به همین خاطر هنگام شستشوی مو ها آسیب جدی به ساقه مو وارد می نماید و باعث خشکی بیش از حد ساقه مو می گردد که نتیجه ای به جز موخوره و ایجاد شکستگی در مو ها ندارد. با وجودی که استفاده از صابون برای شستشوی مو ها ارزان تر از شامپو است، ولی می تواند آسیب های جدی به مو ها بزند و زیبایی مو ها را از بین ببرد:

وز شدن مو ها با صابون

صابون ها دارای مواد نرم نماینده و حالت دهنده مو نیستند و زمانی که آلودگی را از روی مو ها پاک می نمایند همزمان باعث زبری و وزی مو ها می شوند. هر نوع صابون حتی صابون های گیاهی که حاوی عصاره های طبیعی هستند هم باعث وز شدن مو ها می شوند.

گره خوردن مو ها با صابون

صابون حالت جامد است و افزودن مواد نرم نماینده مو به آن ها سخت است، از سویی دیگر برای استفاده از صابون و ایجاد کف باید بیشتر مو ها را درهم و برهم کنید و کوشش بیشتری انجام دهید، شامپو ها PH اسیدی دارند، ولی صابون PH قلیایی دارد که عامل اصلی خشن شدن مو ها است. خشکی ایجاد شده روی ساقه مو ها در اثر صابون هم مزید دلیل شده و گره خوردن مو ها بعد از حمام تشدید می گردد و برس کشیدن و شانه کردن مو ها سخت خواهد شد.

کدر شدن مو ها و شوره سر با صابون

کف ایجاد شده روی مو ها بعد از استفاده از صابون، بافت غلیظی دارد که در ترکیب با سختی آب، حالت چسبنده پیدا می نماید. این ماده چسبنده بعد از آبکشی مو ها روی ساقه مو و پوست سر باقی می ماند و مانند پوسته هایی سفید رنگ روی کف سر قابل مشاهده است که می تواند شوره سر را تشدید کند و شاهد پوسته ریزی خواهید بود از سوی دیگر چسبیدن این ماده سخت به ساقه مو ها باعث بی حالتی و کدر دیده شدن مو ها خواهد شد.

خشکی مو ها با صابون

شستشوی مو ها با صابون بعد از مدتی لطافت مو را از بین می برد و مو ها به مرور خشک و شنماینده می شوند. ترکیب قلیایی صابون به شدت چربی ساقه مو را از بین می برد و به شدت مو ها را خشک می نماید که احتمال شنمایندگی و موخوره را افزایش می دهد. ماهیت قلیایی صابون کراتین مو را از بین می برد و مو ها را ضعیف و شنماینده می نماید.

منبع: سلامت نیوز

منبع: فرادید

به "شامپو یا صابون؛ کدام برای شستن مو بهتر است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شامپو یا صابون؛ کدام برای شستن مو بهتر است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید