آشنایی با تفاوت ویزا و پاسپورت و راهنمای دریافت
به گزارش وبلاگ مرکزی، اگر تا به حال به مسافرت خارج از کشور نرفته و برای اولین بار است که قصد دارید تا از ایران خارج شوید، شاید بعضی از مفاهیم برای شما ناشناخته باشند و یا اطلاعات کاملی در خصوص آن ها نداشته باشید. در این بخش قصد داریم در خصوص تفاوت ویزا با پاسپورت صحبت نموده و تعریف پاسپورت و ویزا را برایتان ارائه دهیم. سپس تفاوت و ویژگی های هریک از آن ها را بیان خواهیم کرد. پس برای آشنایی با تفاوت ویزا و پاسپورت و راهنمای دریافت در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
تفاوت ویزا با پاسپورت
پاسپورت یا گذرنامه یک سند معتبر است که به وسیله کشور محل زندگی شما صادر شده و مانند شناسنامه هویت شما را تایید می نماید. پاسپورت هم در هنگام خروج از کشور و هم در هنگام برگشت به کشور لازم بوده و باید همراه شما باشد اما ویزا در حقیقت اجازه ورود شما به کشور مقصد است. به این معنی که کشوری که قصد سفر به آن را دارید برای شما یک مجوز ورود صادر می نماید و شما با در دست داشتن آن حق ورود به کشورشان را خواهید داشت. پس اگر شما ویزا نداشته باشید به شما اجازه ورود به کشور دیگر داده نمی گردد. ویزا فقط در هنگام ورود به کشور مقصد ضروری است و در هنگام برگشت دیگر به آن احتیاجی ندارید. تفاوت دیگر تفاوت ویزا با پاسپورت مدت اعتبار هریک از آن هاست. وقتی شما درخواست دریافت پاسپورت را می دهید، تا 5 سال بعد می توانید از آن پاسپورت برای سفرهای خود استفاده نمایید. در حقیقت پاسپورت شما 5 سال اعتبار دارد. اما در خصوص ویزا این گونه نیست. برای هر کشوری که درخواست ویزا بدهید، با توجه به شرایط شما و علت ورودتان به آن کشور زمان معینی برای ویزای شما معین و فقط تا همان مدت به شما اجازه حضور داده می گردد. این زمان موقتی است و پس از انتها اعتبار ویزا شما باید کشور مقصد را ترک نموده باشید. بعضی از کشورها نیز ممکن است اصلا احتیاجی به ویزا نداشته باشند اما به همراه داشتن پاسپورت برای ورود و خروج از هر کشوری الزامی است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید که چرا بعضی از افراد پاسپورت و ویزا را باهم اشتباه می گیرند. علت آن این است که ویزا در واقع مهر یا برچسبی است که بر روی یکی از صفحات پاسپورت شما زده می گردد. از این رو بعضی از افراد فکر می نمایند ویزا همان پاسپورت است و این دو را با هم اشتباه می گیرند. در ادامه تعریف پاسپورت و ویزا را به صورت مفصل تری عنوان می کنیم.
گذرنامه یا پاسپورت
همان طور که در بالا اشاره شد، گذرنامه یا همان پاسپورت از طرف دولت کشور محل زندگی برای شهروندانش صادر می گردد. پاسپورت در حقیقت مانند یک شناسنامه عمل نموده و هویت توریست را تایید می نماید. دولت به وسیله این پاسپورت از دولت های سایر کشورها می خواهد تا به شهروند کشور او اجازه ورود به کشورشان را بدهند. به این اجازه ورود ویزا یا ویزا در مبحث آشنایی با تفاوت ویزا و پاسپورت و راهنمای دریافت گفته می گردد. دریافت پاسپورت به این معنی است که شما اجازه خروج از کشور خودتان را دارید. به عنوان مثال بعضی از کشورها مانند کره شمالی اجازه خروج به شهروندانشان را نمی دهند. در گذشته کوبایی ها و شهروندان کشورهای بلوک شرق نیز حق سفر به خارج از کشورشان را نداشتند. از این رو وقتی شما پاسپورت دارید، یعنی اجازه خروج از ایران از طرف دولت این کشور به شما داده شده است. علاوه بر این به همراه داشتن پاسپورت در کشور مقصد به این معنی است که کشور مورد نظر شما را پذیرفته و امنیت و حقوق شما را به عنوان یک توریست یا مسافر حفظ می نماید. هرچه قدرت سیاسی و بین المللی کشوری که گذرنامه شما را صادر نموده، بیشتر باشد طبعا شما از امنیت و حقوق بالاتری برخوردار هستید. اگر بخواهیم تعریف قانونی از گذرنامه داشته باشیم باید بگوییم، بر طبق ماده 1 قانون گذرنامه گذرنامه سندی است که از طرف مقامات دارای صلاحیت مذکور در این قانون برای مسافرت اتباع ایران به خارج و یا اقامت در خارج از کشور و یا مسافرت از خارج به ایران داده می گردد. گذرنامه از سال های دور و حتی گفته می گردد از حدود 450 سال قبل از میلاد مسیح وجود داشته است. این نظریه از آن جایی شکل گرفت که در کتاب مقدس یهودیان به کاغذهایی اشاره شده که از آن برای خروج از کشور استفاده می نموده اند. بر اساس این کتاب در عهد عتیق یا همان تورات، نحمیا یکی از یهودیان بوده که در کاخ شوش به عنوان مباشر در کنار اردشیر یکم هخامنشی حضور داشت. وی برای سفر به یهودیه در پی نامه ای بود تا سلامت وی را برای عبور از اراضی تحت سلطه فرمانروایان دیگر تضمین کند و این نامه را از اردشیر یکم دریافت کرد. جالب است بدانید که در سال های دور به گذرنامه تذکره مرور گفته می شد. گذرنامه به صورتی که امروزه دیده می گردد، از اواخر قرن نوزدهم میلادی رواج یافت. بعضی از کشورها، مانند بریتانیا برای این که شهروندانش سفر راحت تری داشته باشند، گذرنامه هایش را به صورت تک برگی ایجاد کردند.
ویزا یا ویزا
ویزا به وسیله یکی از نمایندگان دولت کشور مقصد به شما داده می گردد و باید ضمیمه گذرنامه شما گردد. با به همراه داشتن این مدرک معین می گردد که شرایط شما برای ورود به کشور مورد نظر از طرف سفارتخانه یا کنسولگری تایید شده است. شما این مدرک را در هنگام ورود به کشور مقصد نشان می دهید. ویزا هدف شما از سفر و مدت زمان حضور شما در آن کشور را معین می نماید. بعلاوه معین می گردد که شما تا چه تاریخی مهلت دارید تا در آن کشور اقامت داشته باشید. با این که ویزا اجازه ورود به کشور مقصد را به شما می دهد اما تضمینی برای ورود شما نیست زیرا افسران مهاجرت که در مرزها حضور دارند، می توانند از ورود شما به دلایل مختلف جلوگیری نمایند و این اجازه را به شما ندهند.
انواع ویزا
ویزا انواع مختلفی دارد و بر اساس آن به دسته هایی تقسیم می گردد. دسته بندی اول بر اساس فعالیتی است که شما در کشور مورد نظر انجام می دهید. با توجه به این موضوع ویزای شما می تواند توریستی، دانشجویی، تجاری، پژوهشی باشد. شما باید با توجه به هدفی که دارید، مدارک مورد نظر را ارائه داده و ویزای مربوطه را دریافت نمایید. سعی کنید ویزای خود را متناسب با همان فعالیت بگیرید وگرنه در کشور مقصد دچار مسائلی خواهید شد. این مورد در تعریف پاسپورت و ویزا خود را به خوبی نمایش می دهد. نوع دوم مربوط به تعداد سفرهای شماست که می تواند single یا multiple باشد. ویزای single به این معنی است شما تنها اجازه یک بار ورود به کشور مقصد را دارید اما با ویزای multiple می توانید ورود و خروج های متعددی داشته باشید. پس اگر احتیاج دارید تا بارها به کشور مورد نظر سفر کنید، در خواست ویزای multiple با مدت اعتبار طولانی بدهید تا مجبور نباشید هر بار برای دریافت ویزا اقدام کنید. برای تمدید ویزا به این نکته توجه داشته باشید که برای ویزاهای توریستی و ویزاهای کمتر از 6 ماه اعتبار امکان تمدید وجود ندارد و فقط در موارد خاص مانند موارد پزشکی این کار انجام می گردد. این مورد هم در تفاوت ویزا با پاسپورت نمایش داده می گردد.
نگهداری از ویزا و گذرنامه
گذرنامه در خارج از کشور کارت شناسایی شما و نشاندهنده هویت شماست. ویزا نیز ورود قانونی شما به کشور مقصد را نشان می دهد. پس باید تمام کوشش خود را برای نگهداری از این مدارک انجام دهید زیرا گم شدن هریک از آن ها می تواند مسائل بسیاری برایتان به همراه داشته باشد. برای اطمینان بیشتر بهتر است از تمامی صفحات گذرنامه و ویزای خود 2 سری فتوکپی تهیه کنید. یکی سری از این کپی ها را به همراه خود داشته و یک سری از آن ها را در محل اقامت خود قرار دهید. در این صورت اگر به هر علتی مدارک شما گم شد یا به سرقت رفت می توانید از کپی آن ها استفاده نمایید. امیدواریم مطالب ارائه شده در بالا مورد توجه و استفاده شما قرار گرفته و با مفهوم گذرنامه و ویزا به طور کامل آشنا شده باشید. نظرات خود در خصوص تعریف پاسپورت و ویزا را با ما در میان بگذارید.
منبع: همگردی