دلیل تکرر ادرار در زنان؛ تشخیص و درمان خانگی

به گزارش وبلاگ مرکزی، معمولا زنانی که دچار تکرر ادرار هستند، دائم به دستشویی می فرایند، شب ها به خوبی نمی خوابند یا از ترس نَشت ادرار جایی نمی فرایند. در این مقاله شما را با دلیل تکرر ادرار در زنان، علائم، تشخیص، پیشگیری، عوارض جانبی و درمان خانگی تکرر ادرار در زنان آشنا خواهیم کرد.

دلیل تکرر ادرار در زنان؛ تشخیص و درمان خانگی

دلایل تکرر ادرار در زنان

برخی از نوشیدنی ها مُدرند و مثانه را تحریک می نمایند؛ مصرف آنها می تواند سبب تکرر ادرار گردد. برای مثال می توان به کافئینِ موجود در قهوه، چای و نوشیدنی های خاص اشاره نمود.

بااین حال تکرر ادرار می تواند به دلیل عوامل پزشکی ایجاد گردد که در زیر به چند مورد از آنها اشاره شده است:

-سنگ مثانه؛

-دیابت؛

-کیست های بینابینی (نوعی بیماری مزمن و التهابی در مثانه)؛

-کاهش سطح هورمون استروژن؛

-مثانه پُرکار؛

-التهاب مجاری ادراری؛

-ضعف اندام های کف لگن.

چاقی یکی دیگر از عوامل تکرر ادرار است. وزن زیاد می تواند روی مثانه فشار اضافی وارد کند. درنتیجه می تواند ماهیچه های کف لگن را ضعیف تر کند و سبب تکرر ادرار گردد.

یکی دیگر از عوامل تکرر ادرار بارداری است. رشد رحم در طول بارداری می تواند سبب ایجاد فشار اضافی به مثانه گردد. درنتیجه خانم های باردار بیشتر به دستشویی می فرایند.

براساس یکی از مطالعات، به طور تقریبی حدود 41/25 درصد خانم های باردار در طول بارداری تکرر ادرار را تجربه می نمایند و تکرر ادرار سبب ناراحتی یا پریشانی در 68/8 درصد از این افراد می گردد.

یائسگی هم می تواند روی کنترل مثانه تأثیر بگذارد. زمانی که زنان برای مدت طولانی قاعده نمی شوند، بدن آنها فراوری استروژن را متوقف می نماید. این هورمون می تواند روی مثانه و رحم تأثیر بگذارد. درنتیجه این دسته از زنان احتمالا تکرر ادرار را تجربه می نمایند.

یکی دیگر از عوامل تکرر ادرار زایمان طبیعی است. زایمان طبیعی می تواند عضلات کف لگن را ضعیف کند. این عضلات مثانه را در جای خود نگه می دارند.

گاهی اوقات تکرر ادرار به دلیل آسیب به اعصاب مثانه ایجاد می گردد. در برخی از مواقع خانم ها بلافاصله بعد از تولد نوزاد علائم تکرر ادرار را تجربه نمی نمایند، اما ممکن است سال های بعد، علائم آن بروز کند و آن را تجربه نمایند.

علائم و خطرات احتمالیممکن است یک خانم در کنار تکرر ادرار علائم دیگری هم داشته باشد. شاید این علائم به پزشک یاری کند تا دلیل تکرر ادرار فرد را تشخیص دهد.

برای مثال:

-تغییر رنگ ادرار به قرمز، صورتی یا قهوه ای؛

-احتیاج شدید و ناگهانی به ادرار کردن؛

-مشکل در تخلیه کامل مثانه؛

-نَشت ادرار یا از دست دادن کنترل مثانه؛

-درد یا سوزش هنگام ادرار کردن.

خطرات احتمالی مربوط به تکرر ادرار معمولا به عوامل ایجادنماینده آن بستگی دارد. برای مثال، اگر تکرر ادرار در خانمی به دلیل عفونت مجاری ادراری ایجاد شده باشد، در صورت عدم درمان، دچار عفونت شدید و کلی می گردد. این اتفاق می تواند به کلیه های او آسیب بزند و سبب تنگ شدن مجاری ادراری گردد.

درصورتی که خانمی دچار تکرر ادرار (بدون اینکه بیماری قابل درمانی دلیل آن باشد) شده باشد، چنین مسئله ای می تواند روی کیفیت زندگی او تأثیر بگذارد. او نمی تواند به خوبی بخوابد و اغلب مجبور است برای رفتن به دستشویی بیدار گردد. بعلاوه شاید به دلیل ترس از زیاد رفتن به دستشویی، از انجام فعالیت های اجتماعی و حضور در جمع خودداری کند.

این خطرات می تواند روی احساس تندرستی او هم تأثیر بگذارد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟اگر تکرر ادرار با علائم احتمالی عفونت همراه بود، خانم باید به پزشک مراجعه کند. این علائم می تواند شامل تب، درد هنگام ادرار کردن و صورتی یا خونی بودن رنگ ادرار باشد.

بعلاوه ادرار دردناک یا درد لگن همراه با تکرر ادرار می تواند عامل نگرانی باشد. در کل، هر زمانی که زنان احساس ناراحتی دارند یا حس می نمایند در کیفیت زندگی شان اختلالی ایجاد شده است، باید به پزشک مراجعه نمایند.

سبک زندگی مناسب و راهکار های پزشکی برای درمان تکرر ادرار وجود دارد و خانم ها مجبور نیستند این علائم را تحمل نمایند و بابت آن رنج بکشند.

چطور تکرر ادرار را تشخیص دهیم؟پزشک با پرسیدن سؤالاتی درمورد تاریخچه سلامتی خانم، عوامل احتمالی تکرر ادرار را تشخیص می دهد.

نمونه هایی از این سؤالات، در زیر آورده شده است:

-اولین بار چه زمانی متوجه آغاز علائم شُدید؟

-چه چیزهایی علائم را بدتر می نماید؟ آیا چیزی علائم را بهتر می نماید؟

-در حال حاضر چه داروهایی مصرف می کنید؟

-روزانه چه اندازه غذا و نوشیدنی مصرف می کنید؟

-آیا هنگام ادرار کردن علائمی مثل درد، سوزش یا حساسیت دارید که نتوانید به طور کامل مثانه را تخلیه کنید؟

احتمالا پزشک برای ارزیابی بیشتر، نمونه ادرار را دریافت می نماید. آزمایشگاه می تواند حضور گلبول های سفید و قرمز خون و سایر ترکیباتی را که نباید در ادرار باشد، تشخیص دهد؛ احتمالا وجود این عوامل می تواند نشان دهنده عفونت شدید باشد.

آزمایش های دیگر شامل سیستومتری (cystometry) یا اندازه گیری فشار داخل مثانه یا سیستوسکوپی است که با استفاده از ابزاری خاص، داخل مجاری ادراری و مثانه آنالیز می گردد.

سایر روش های تشخیص به علائم خاص موجود در خانم بستگی دارد.

پیشگیری و درمان خانگی تکرر ادرار در زناناگر عفونت مجاری ادراری سبب تکرر ادرار در زنان گردد، مصرف آنتی بیوتیک می تواند به از بین بردن عفونت یاری کند.

سایر روش های درمانی و پیشگیری برای تکرر ادرار که عامل آن عفونت نیست، در زیر آورده شده است:

-تغییر سبک زندگی: خودداری از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که به عنوان محرک مثانه شناخته می شوند، می تواند به کاهش تکرر ادرار در زنان یاری کند. به عنوان مثال از مصرف کافئین، الکل، نوشیدنی های گازدار، شکلات، شیرین نماینده های مصنوعی، غذاهای تند و غذاهایی که برپایه گوجه فرنگی هستند خودداری نمایند؛

-تنظیم الگوی مصرف مایعات: برای مثال خودداری از نوشیدن مایعات زیاد قبل از خواب می تواند به کاهش بیدارشدن های شبانه برای رفتن به دستشویی یاری کند؛

-بازآموزی مثانه: بازآموزی مثانه یکی دیگر از روش هایی است که تعداد دفعات مراجعه خانم به دستشویی در طول روز را کاهش می دهد. براین اساس فرد به جای این که منتظر بماند تا احساس احتیاج به ادرار کردن به او دست دهد، باید برنامه منظمی برای رفتن به دستشویی داشته باشد.

درصورت امکان اگر خانمی قبل از برنامه زمان بندی شده احساس ادرار کردن داشت، می تواند از روش های آرامش بخش (ریلکسیشن) استفاده کند و ببینید آیا می تواند با این روش ها بر احساس ادرار کردن غلبه کند یا نه. زنان نباید قبل از مشورت با پزشک از روش برنامه بازآموزی مثانه استفاده نمایند.

به علاوه، در این روش پزشک داروهایی تجویز می نماید که انقباض مثانه را کاهش می دهد و سبب استراحت مثانه می گردد. این موضوع باعث کاهش احتیاج مراجعه به دستشویی هم می گردد.

نمونه هایی از داروهای مورداستفاده برای درمان تکرر ادرار در زیر آورده شده است:

-ایمی پرامین (توفرانیل)؛

-میرابگرون (Myrbetriq)؛

-اکسی بوتینین (دیتروفان)؛

-تولترودین برای کاهش اسپاسم (دیترول).

-گاهی اوقات پزشک تزریق سم بوتولینیوم (بوتاکس) را پیشنهاد می نماید که می تواند اندازه انقباض مثانه را کاهش دهد. بعلاوه بوتاکس می تواند مثانه را آرام کند. بنابراین مثانه بیشتر از زمانی که خانم احساس احتیاج به ادرار کردن داشته باشد، پُر می گردد.

منبع: سایت چطور

منبع: راسخون

به "دلیل تکرر ادرار در زنان؛ تشخیص و درمان خانگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلیل تکرر ادرار در زنان؛ تشخیص و درمان خانگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید