مصرف داروی ضد افسردگی در شیردهی
به گزارش وبلاگ مرکزی، دانستن نکات مربوط به مصرف داروی ضد افسردگی در شیردهی از این جهت اهمیت بسیاری دارد که در این دوران بسیاری از داروها از شیر مادر عبور کرده و به نوزاد می رسند. بهترین گزینه انتخاب داروهای ایمن است که در این مقاله با آن ها آشنا می شویم.
وبلاگ مرکزی | سرویس مادر و کودک - طبق آمار های موجود از سال 1389 حدود 9٪ زنان در دوران بارداری و 13٪ آن ها پس از زایمان دچار افسردگی می شوند و احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان در زنانی که سابقه افسردگی دارند 25٪ افزایش می یابد. سوالی که پیش می آید این است که با توجه به محدودیت مصرف دارو در دوران شیردهی، این زنان چه دارو هایی را می توانند مصرف کنند؟
دسته بندی دارو های ضد افسردگی
امروزه حدود 30 نوع داروی ضدافسردگی وجود دارد که در 4 دسته کلی طبقه بندی می شوند و شما برای شناخت دارو های ایمن برای مصرف در دوران شیردهی نیاز به شناخت آن ها دارید:
- Tricyclics: تری سیکلیک ها که به آن ها دارو های ضدافسردگی سه حلقه ای نیز می گویند و شامل آمیتریپتیلین (با نام تجاری الاویل و اِندپ)، آموکساپین (با نام تجاری آسندین)، دزیپرامین (با نام تجاری نورپرامین)، دوکسپین (با نام های تجاری سینکوان و آداپین)، ایمیپرامین (با نام تجاری توفرانیل)، نورتریپتیلین (با نام های تجاری آونتیل و پاملور)، پروتریپتیلین (با نام تجاری ویواستیل) و تریمیپرامین (با نام تجاری سورمونتیل) هستند.
علاوه بر این ها، داروی کلومیپرامین (با نام تجاری آنافرانیل) نیز به صورت غیررسمی تجویز می شود. بدین معنی که به منظوری غیر از منظور اصلی تجویز می شود، زیرا هنوز تأئید اداره دارو و غذا (FDA) را به دست نیاورده است.
- MAOIها: مخفف مونوآمینواُکسیداز ها که به آن ها مهارکننده های مونوآمین اکسیداز هم گفته می شود و شامل ایزوکربوکسازید (با نام تجاری مارپلان)، فنلزین (با نام تجاری ناردیل) و ترانیل سیپرومین (با نام تجاری پارنات) می شوند.
- SSRIs: مخفف سلکتیو سروتونین ری آپ تِیک اینهیبیتورز که مهارکننده های جذب مجدّد سروتونین هستند و شامل سیتالوپرام (با نام تجاری سلکسا)، اسیتالوپرام (با نام تجاری لکساپرو)، فلوکستین (با نام های تجاری پروزاک و سارافم)، پاروکستین (با نام تجاری پاکسیل) و سرترالین (با نام تجاری زولافت) هستند. در برخی موارد، فلووکسامین (لوواکس) نیز ممکن است به صورت غیررسمی تجویز شود.
- SNRs: مخفف سروتونین و نورآدرنالین ری آپ تِیک اینهیبیتورز که مهارکننده های جذب مجدّد سروتونین- نوراپینفرین هستند و شامل دولوکستین (با نام تجاری سیمبالتا) و ونلافاکسین (با نام تجاری افکسور) می شوند.
داروی ضد افسردگی در شیردهی
- اولین چیزی که شما باید بدانید این است که همه این دارو ها در شیر مادر ترشح می شوند. اینجا شدت افسردگی مورد توجه قرار می گیرد. زنانی که نخستین دوره افسردگی خود را با شدت خفیف تا متوسط در دوران بارداری و شیردهی تجربه می کنند، می توانند از روش های غیردارویی استفاده کنند. ولی زنان با علایم افسردگی شدید نیاز به درمان دارویی دارند و پزشک باید به ایمنی دارو ها در این دوران توجه نماید.
بیشتر بخوانید: درمان گیاهی افسردگی های خفیف تا متوسط
- از میان دارو هایی که برای افسردگی تجویز می کنند SSRI ها به خاطر عوارض کمتر در شیرخوار، به عنوان داروی ضد افسردگی در شیردهی مطرح هستند. از SSRI ها، داروی سرترالین و اروکستین گزینه های بهتری نسبت به بقیه هستند، چون عبور ناچیز از شیر مادر دارند و عوارض کمتری برای شروع درمان افسردگی در شیردهی دارند.
- تجویز SNRs ها هم ایمن به نظر می رسد؛ ولی میزان تماس شیرخوار با داروی ونلافاکسین که در این دسته است بیشتر از سایر دارو های ضدافسردگی است.
- بسیاری از TCA ها نیز جهت مصرف در شیردهی مناسب هستند، اما بهتر است از تجویز دارو های با اثرات بالای آنتی کولینرژیک مثل دوکسپین یا آمی تریپتیلین خودداری شود.
- بوپروپیون برای زنان افسرده آنرژیک و در زنان با اختلال خواب شدید هم گزینه مناسبی است.
- مادران شیرده می توانند خیال شان از بابت نوزادشان راحت باشد، چون نوزادان پس از چند هفته اول تولد به علت کارا بودن کلیه ها و کبدشان همانند بزرگسالان قادر هستند که داروی ضد افسردگی در شیردهی که از طریق شیر دریافت می کنند را تجزیه و دفع کنند، بنابراین خطر جدی متوجه نوزاد نیست.
بیشتر بخوانید: ورزش و افسردگی: تاثیر ورزش بر افسردگی و سلامت روان
نکاتی برای مصرف دارو های ضد افسردگی در شیردهی
- تجویز داروی ضد افسردگی برای مادر شیرده باید با حداقل دوز موثر و با کمترین تعداد دارو انجام شود. این توصیه مخصوصا در مورد مادران با تولد نوزاد نارس یا وزن پایین اهمیت ویژه ای دارد.
- برای تجویز داروی ضد افسردگی در شیردهی، بهتر است دارویی با اثرات شناخته شده و ایمن همراه با نیمه عمر کوتاه و پروتیین بایندینگ بیشتر، انتخاب شود.
- بهتر است برای مادران افسرده ای که درمان موفقی با دارو های خاصی طی بارداری داشته اند، داروی مصرفی تغییری نکرده و مصرف آن در شیردهی نیز ادامه پیدا کند.
- برای به حداقل رساندن ورود دارو به بدن شیرخوار توصیه می شود شیردهی قبل از مصرف دارو انجام شود و بعد از خوردن دارو وقتی که غلظت دارو در خون به حداکثر خود می رسد (پیک اثر) شیر دوشیده شده و دور ریخته شود.
بیشتر بخوانید: درمان افسردگی خفیف بدون دارو و با تغییر سبک زندگی
آیا شما هم از افسردگی رنج می برید؟ آیا به تازگی صاحب فرزند شده اید؟ چگونه با افسردگی تان کنار می آیید؟ داروهای شما برای تان مفید و اثربخش هستند؟
شما می توانید سوالات و تجربیات خود را از بخش نظرات سایت وبلاگ مرکزی با ما در میان بگذارید.
منبع: setare.com